Locked-in patiënt Paul Trossél , die negen jaar geleden plotseling volledig verlamd raakte als gevolg van een hersenstaminfarct, heeft een boek geschreven door te knipperen met zijn ogen. 

De jonge vader van twee kinderen en voormalig topmanager wil mensen inspireren met zijn positieve levensmotto. Want ook al zit hij gevangen in zijn eigen lichaam, zijn geest is nog vlijmscherp. Pauls boek Oogwenk verschijnt deze week.

Negen jaar geleden kon Paul Trossél zich van de ene op de andere seconde niet meer bewegen. Ook zijn spraak raakte hij kwijt. Maar zijn mentale vermogens bleven als vanouds. Artsen stelden een hersenstaminfarct vast met als gevolg het Locked-in syndroom, een onomkeerbaar vonnis.

Samen met zijn vrouw en met journaliste Laura van der Burgt schreef hij zijn levensverhaal in Oogwenk.  Ze communiceerden letter voor letter, met behulp van een letterkaart. Wezen Pauls oogleden naar boven dan betekende dat een ja, naar beneden een nee. Daarnaast bediende hij een computer met behulp van een sensor op zijn voorhoofd.

Oogwenk is een zoektocht naar antwoorden op levensvragen zoals: hoe lang houd je hoop? Is een verlamde vader beter voor een kind dan geen vader? Kent vriendschap grenzen? Hoeveel geef je op voor het geluk van je geliefde? En wat maakt het leven nu eigenlijk de moeite waard? ‘Het leven is wat je ervan maakt’, laat Paul Trossél weten.

Op zondagmiddag 24 september wordt Pauls boek officieel gepresenteerd in stadion De Galgenwaard, direct na de wedstrijd Utrecht-PSV.

Noot voor de redactie:

Zowel Paul Trossél als journaliste Laura van der Burgt zijn beschikbaar voor interviews. Voor televisie en radioredacteuren is het goed om te weten dat Pauls woorden ook omgezet kunnen worden naar een  computerstem. Wilt u een interview aanvragen, een recensie exemplaar en/of foto’s ontvangen, aanwezig zijn bij de officiële lancering op zondag 24 september? Neem dan contact op met Marjo van Lijssel, Uitgeverij Water, 0651154991, zie: Contactinformatie.

 

naar PDF van het persbericht