#demanheeftookeenboek

‘Heb je het fijn?’, app ik naar Arianne, terwijl het buiten -10 graden is. Het is stil in mijn mailbox nu Paul met zijn gezin vakantie viert op Curaçao. Hij is noodgedwongen drie weken offline, maar via Arianne houden we toch een beetje contact. Haar antwoord bestaat uit een hele rits foto’s van azuurblauw water, palmbomen en dolfijnen. Ook Paul ligt eindelijk weer eens in het water, het moet zalig voor hem zijn om elke dag te zwemmen. In het verpleeghuis doucht hij niet eens elke week.

Bij de 11e foto knipper ik even. Is dat…? Ja, verdomd. Douwe Bob. ‘We zijn hem al 2x tegengekomen. We hebben hem een boek gegeven’, appt Arianne, met een gieren-van-het-lachen-smiley erachteraan. Ik grinnik. Dat boek was vast Pauls idee. De volgende dag appt Arianne opnieuw, met een link naar een Instagram-post van de zanger. ‘Ik vond dit zo ontroerend. Nienke (10) praat met haar vader Paul’, schrijft hij. Er staat een filmpje bij, waarop Nienke ’s avonds op het strand met haar vader staat te spellen. #demanheeftookeenboek # oogwenk, staat eronder. Mijn mond valt open bij het zien van het aantal views: ruim 35.000 keer. Paul stuitert vast zijn stoel uit als hij dat hoort.

Weer een dag later ontvang ik een foto van een paginagroot interview met Paul in het Antilliaans Dagblad, inclusief foto van de cover van Oogwenk. Nu moet ik hardop lachen. Die man stopt pas met boeken verkopen als hij tussen vier planken ligt. Zonder te praten krijgt hij meer voor elkaar dan heel veel anderen. Ik weet nu al wat er in zijn eerste mail staat, als hij straks weer online is. ‘GIGAGROOTSUCCES OP CURAÇAO. Wat zijn de laatste verkoopcijfers?’

Vergeet haar niet

Paul benadrukt het regelmatig, voordat we een interview ingaan. ‘Vergeet Arianne niet!’ Het is een terechte opmerking, want in alle gesprekken die we tot nu toe voerden, staan zíjn lot centraal. Begrijpelijk, want niemand zal betwisten dat Paul veruit het hardst genaaid is door het leven.

Maar toch.

Ook Arianne is bepaald niet te benijden. Stel je voor: je bent begin 30, zwanger van je tweede en voor je man verhuisd naar het buitenland. En ineens sta je er alleen voor. Alleen terug naar Nederland verhuizen, alleen bevallen, in je eentje voor twee kinderen zorgen én de kost verdienen – en een man hebben die in alles afhankelijk van je is.

Ga er maar aan staan. Niet zo gek dus, dat Arianne de publiciteit rond Oogwenk liever aan Paul en mij overlaat. Ze heeft het al druk genoeg. Wij doen ons best om ervoor te zorgen dat haar aandeel in het boek niet vergeten raakt. Als er iemand is, die mag schitteren in afwezigheid, is zij het.