Ben je zenuwachtig?’, fluister ik naar Paul. We zitten samen op het podium. Als de cabaretier voor ons klaar is, zijn wij aan de beurt. Zo meteen zitten we tussen Dolf Jansen en Felix Meurders, live in de uitzending van Spijkers met Koppen. Mijn handen zijn klam.

Nee, wenkt Paul met zijn ogen. Geen zenuwen. Paul lacht; zijn armen en benen lachen mee. De cabaretier draagt een stukje voor in de rol van corpsbal. Met een dikke keel bralt hij over hete hertjes en sletjes van de week. Kennelijk roept het bij Paul herinneringen op aan zijn eigen studententijd in Wageningen. Jaarclubgenoot Ewout, die er vandaag bij is om Paul te ondersteunen, grinnikt ook. Er is veel dat ik niet weet.

Wat ik wél weet, is dat Pauls jaarclub onvoorstelbaar hecht is. De zorg en aandacht waarmee zijn jaarclubgenoten hem omringen, was én is ontroerend. Ze wasten en verschoonden hem, gaven hem vocht en sondevoeding, trokken zijn lijf uit de kramp en zaten hele nachten aan zijn bed. Ook nu staan ze klaar. Als het geluid van Pauls spraakcomputer in de live-uitzending hapert, is het Ewout die Paul een stem geeft. Toffe gasten, die corpsballen.

Luister naar het interview met Spijkers met koppen.